VDS Technische Industrie breidt machinepark uit

VDS Technische Industrie breidt machinepark uit

11 februari 2014

Niet alleen het pand van VDS Technische Industrie wordt momenteel flink verbouwd en uitgebreid (met 8.000 m² aan extra magazijn- en productieruimte naar in totaal een oppervlakte van 23.000 m²), maar ook het machinepark is recent uitgebreid met drie nieuwe machines: een 3D-lasersnijmachine, een felsmachine en CNC puntlasrobot. Deze machines zijn aangeschaft voor projecten van klanten uit de truckindustrie.

Steeds vaker wordt VDS Technische Industrie gevraagd om completere producten te leveren, producten vervaardigd met volgsnijbuig-gereedschappen gevolgd door diverse verbindingstechnieken zoals robotlassen, puntlassen en/of een diversiteit aan montagewerkzaamheden.  

3D-lasermachine en felsmachine

VDS Technische Industrie produceert veel verschillende producten voor diverse markten, waaronder de truckindustrie. Deze markt is flink in ontwikkeling omdat vanaf 1 januari 2014 de Euro 6 motor verplicht is gesteld. Dit betekent dat er nieuwe truckmodellen ontwikkeld zijn en bijbehorende nieuwe onderdelen nodig zijn.
Voor de productie van diverse modellen hitteschilden met zichteisen is een 3D-laser (Trumpf 7040 met 4 meter X-as, 1,5 meter Y-as, inclusief voordraaitafel) en een productgerichte felsmachine aangeschaft. Qua afmeting en capaciteit zijn beide machines uniek binnen VDL Groep.
Nadat de platen zijn diepgetrokken, op de in 2013 aangeschafte 700 ton pers, wordt het overtollig materiaal aan de randen en de gaten in de plaat door de 3D-lasermachine weggesneden. Als de producten eenmaal zijn gelaserd, gaat een aantal modellen naar de felsmachine. De felsmachine buigt de buitenplaat rondom een binnenplaat met daartussen een warmte isolerende laag. Hierdoor ontstaat een hitte en geluidsisolerende plaat.

Robot-puntlas-automatisering

Daarnaast is er voor een andere grote klant uit de truckindustrie een geautomatiseerde lascel aangekocht. Deze robot stelt een cabineonderdeel voor een truck samen door middel van weerstandlastechniek. Met name door de te produceren aantallen en de complexiteit van het product is gekozen voor een robot-puntlas-automatisering. De robot combineert diverse complexe handelingen in één productiegang. Met behulp van de robot worden in een eerste mal 29 puntlasmoeren in de basisplaat gelast. In de tweede mal worden onderdelen geplaatst die door de robot aan de gestampte basisplaats worden gelast. In het totaal worden er 80 puntlashandelingen in één productiegang uitgevoerd. Doordat de mal is voorzien van elektronische sensoren wordt er gecontroleerd of de onderdelen goed in de mal zitten. Zodra een onderdeel ontbreekt of niet goed in de mal zit, geeft de machine een foutmelding en wordt er niet gestart met het lassen.

Terug